Începutul sezonului estival aduce și avertismentele salvamarilor cu privire la cele mai periculoase zone pentru înot de pe litoralul românesc. Aceștia au realizat o hartă a punctelor negre, locurile unde s-au produs cele mai multe tragedii în rândul turiștilor. Anul trecut, 61 de persoane au murit sau au fost la un pas de moarte din cauza nerespectării indicațiilor salvamarilor.
Weekendul trecut a adus temperaturi resimțite de până la 35 de grade Celsius, atrăgând turiștii către mare pentru băi răcoritoare și sesiuni de bronzat.
„Este o vreme superbă astăzi. Temperatura este ideală, apa este destul de caldă. Adie puţin vântul”, a declarat un turist.
Cu toate acestea, distracția la mare trebuie să fie însoțită de reguli stricte pentru a preveni pericolele.
La Mamaia, o turistă a fost reanimată pe plajă după ce era să se înece.
„Să se respecte indicaţiile salvamarului, să nu se depăşească geamandurile înot, să respecte semnificaţia steagurilor înălţate de salvamari”, a subliniat Gelu Vătămănescu, șeful salvamarilor din Eforie.
Curenții puternici, numiți curenți rip, se formează frecvent aproape de mal, în special în apropierea digurilor. Zonele cele mai periculoase sunt Mangalia, Costinești, Mamaia și Constanța. Acești curenți sunt extrem de periculoși, chiar și pentru înotătorii experimentați, și pot fi recunoscuți prin spuma albă vizibilă la suprafața apei, conform Observator News.
Valentin Ivan, salvamar, explică: „Până în linia geamandurilor, zona este de siguranță. După linia geamandurilor, zona este pentru ambarcațiuni cu motor. Deci este un pericol”.
Anul trecut, 18 turiști și-au pierdut viața în mare, iar 43 au fost salvați în extremis. Un incident dramatic a avut loc în august la Mamaia, când turiștii de pe plajă au format un lanț uman pentru a ajuta salvamarii să scoată din apă mai mulți înotători imprudenți. Din păcate, trei persoane nu au putut fi salvate.
Salvamarii speră că prin aceste avertismente și informări, numărul tragediilor din acest sezon estival va fi redus. Respectarea indicațiilor și atenția sporită în apă pot face diferența între o vacanță plăcută și un deznodământ tragic.